Yogakam

Son Aktiviteler

  • 2016 YAZ YOGA TATİLİ

    18 Nisan 2019, Perşembe

    Seferihisar sığacık da, gerçekleştirdiğimiz yoga tatili :))

  • 2016 BAHAR YOGAKAMPIMIZ

    17 Nisan 2019, Çarşamba

    Fethiye-Pastoral vadide gerekleşen bahar yoga kampımızda, yoga odaklı keyifli zamanlar geçirdik ve güzel anılarla döndük. :))

  • Seferihisar (YAZ 2015)

    25 Ekim 2015, Pazar

    İzmir'de YOGA denildiğinde akla ilk gelen YOGAKAM ile birlikte, 19-21 Haziran 2015 tarihleri arasında, Seferihisar Teosvilllage'te 2 Gece 2 Gündüz Yoga ile yaza merhaba dedik. İzmir Yogakam Yaz Kampına katılımlarınız için teşekkürler.

VİNYASA

a

VİNYASA

Vinyasa, genel tabiri ile bir şeyi özel bir anlama yerleştirmektir. Vinyasa sözcüğünün Sanskrit kökenine bakarsak "nyasa" yerleştirmek  "vi" ise özel bir şekilde yerleştirmek anlamına gelmektir.

Vinyasa üç bölümden oluşur;

1- Doğmak, yükselmek,
2- Sabitlenmek,
3- Erimek, yok olmak.

Bir şey doğar, doğan şey yükselir ve bir süre sabitlik içinde kalır daha sonra erir yok olur başka bir şeye dönüşür.

Vinyasa, asanaların yani yoga duruşlarının nefesle koordine bir şekilde özel bir sırayla birbiri ardına sıralanması ve birbirine bağlanarak bütünü oluşturması anlamına gelir. Bunun için vinyasa krama düzeni kullanılır."Krama" adım demektir. Dolaysıyla her duruş özel bir şekilde birbirine bağlanarak adım adım hedefe gidilir.
Vinyasa; yogada da yoganın akışkan formu içinde, her asana onu izleyen asanaya dönüşmeye başlar. Vinyasa uygulamasında geçişlerin farkındalığı içinde, süreksizlik halinde ustalaşmaya başlarsınız. Hayatın kendisinde de hiçbir şey sürekli ve devamlı değil, her şey an ve an sürekli değişiyor ve bu değişkenlikler içinde rahat olmak esastır. Tek gerçek süreksizlik ve tek değişmeyen şey var oluştur.

VİNYASA KRAMADA NELERE DİKKAT EDİLİR?

* Öncelikle öğrencinin ya da sınıfın fiziksel ve ruhsal durumunun gözlenmesi,
* Kişiye uygun bir program belirlenmesi,
* Isınmalar ve nefes (pranayama) çalışmalarıyla derse ve duruşlara (asanalara)

Hazırlık

* Adım adım her asanaya hazırlık.
* Karşıt pozlara bedeni sağa sola, öne ve arkaya eğilmelerle dengelemek.
* Akış, konsantrasyon ve nefes birliği sağlamak.
* Gereken yerlerde ara vererek mutlaka dinlenmek.
* Dersi mutlaka derin gevşeme ile sonlandırmak.

NEDEN VİNYASA FLOW YOGA?

Güney Hindistan 'ın önemli masterlar' ından  Krishnamacharya, vinyasa yogayı sadece fiziksel egzersizlerden oluşan bir sistem olmanın ötesine taşımış ve şöyle demiştir. "Sınıflarımda öyle bir atmosfer yaratmalıyım ki, her öğrenci yogada kendi yolunu bulsun! "Gerçekten de her öğrencinin fiziksel ve ruhsal durumu farklıdır. Öğrenci sürekli belli ve zoraki bir ders sistemine uymak zorunda kalırsa gelişim göstermesi zorlaşır. Önemli olan onun neye ihtiyacı olduğunun ve yoganın ona nasıl yardım edebileceğini bularak yol gösterebilmektir.
Dizlerinde problem olan bir öğrenciyi lotus oturuşu,  sukhasana gibi bağdaş kurmayı gerektiren duruşlara zorlamak gelişimini engelleyip hevesini kurabileceği gibi sakatlanmasına da sebebiyet verir. Krishnamacharya'nın dediği gibi öğrenci önce bu çalışmada "ben nerdeydim" sorusunun cevabını bulmalıdır. Bu onun başlangıç noktasıdır. Yapabildikleri ve yapamadıkları, sınırları... Ve sonra değişim ve gelişim için açık olmalıdır. Bugün yapamıyorum dediği her şey için gösterdiği çaba onun yogasıdır.

Not: Vinyasa yoga için öğrencinin en az bir sene düzenli olarak temel yoga uygulaması yapmış olması gerekir.